JADŁOSPIS – 09.09-13.09.2024r.
Poniedziałek (09.09.2024r.)
Zupa:
- zupa z zielonego groszku (woda, ziemniaki, marchew, zielony groszek, pietruszka, seler, śmietana 18%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z serem (makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, ser twarogowy, masło) - 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (10.09.2024r.)
Zupa:
- z łupanego grochu (woda, ziemniaki, groch łuskany, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- marchewka z groszkiem (marchew, groszek, mąka pszenna, masło) – 150 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Środa (11.09.2024r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, , sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kopytka ze szpinakiem (ziemniaki, szpinak, mąka pszenna, masło) – 250 g
- surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej, sól, pieprz) – 150 g
- herbata owocowa (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (12.09.2024r.)
Zupa:
- krupnik jaglany (woda, ziemniaki, kasza jaglana, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- sos mięsny ( mięso z łopatki wieprzowej, marchew, pietruszka, cebula, pieprz, śmietanka 30%) – 70 g
- kasza gryczana – 70 g
- buraczki na ciepło (burak, śmietana, sól, pieprz) – 150 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (13.09.2024r.)
Zupa:
- koperkowa (woda, ziemniaki, marchew, koperek,pietruszka, seler, śmietana 18%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kostka rybna (ryba, bułka tarta, mąka pszenna, pieprz, sól, olej) – 100 g
- kasza bulgur – 80g
- kalafior na parze - 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml