JADŁOSPIS 30.09 – 04.10.2024
Poniedziałek (30.09.2024r.)
Zupa:
- zupa z fasolki szparagowej (woda, ziemniaki, fasolka szparagowa zielona, włoszczyzna, śmietana 18%, mleko, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) - 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kluski śląskie z sosem pieczarkowym (ziemniak, mąka ziemniaczana, pieczarka, śmietana, masło, cebula, sól, pieprz) – 200 g
- surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, cebula, majonez, pieprz
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (01.10.2024r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- naleśniki z serem i śmietanką (mąka pszenna, ser biały, mleko, śmietana, cukier)–250 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (02.10.2024r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet pożarski (mięso mielone wieprzowe, mięso mielone indycze, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, cebula, olej, pieprz czarny) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (03.10.2024r.)
Zupa:
- pomidorowa z makaronem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana), makaron, mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja)- 300 ml
Drugie danie:
- nuggetsy (pierś z kurczaka, bułka tarta, pieprz czarny, olej roślinny) – 100 g
- ryż – 200 g
- warzywa na parze (marchew, kalafior, brokuł) – 70 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (04.10.2024r.)
Zupa:
- krupnik jęczmienny (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba panierowana (ryba, mąka pszenna, bułka tarta, pieprz, sól) – 100 g
- kasza bulgur – 200 g
- marchewka z groszkiem (marchew, groszek, mąka pszenna, masło) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml