Poniedziałek (25.11.2024r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, , sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- gulasz mięsny (woda, szynka wieprzowa, marchewka, śmietana 18%, ziele angielskie, liść laurowy) –300 ml
- kasza gryczana – 80 g
- mizeria (ogórek, cebula, śmietana) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (26.11.2024r.)
Zupa:
- fasolowa (woda, fasola biały jaś, ziemniaki, cebula, marchew, sól, pieprz, majeranek)–300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- schab w sosie cebulowym (schab wieprzowy, woda, śmietana, musztarda, sól, pieprz, cebula) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- surówka z pora (por, marchew, majonez, sól, pieprz ziołowy) – 150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (27.11.2024r.)
Zupa:
- rosół z makaronem (woda, udko z kurczaka, makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja), marchew, cebula, pietruszka, por, seler, sól) – 300 ml
Drugie danie:
- placki ziemniaczane (ziemniaki, cebula, mąka ziemniaczana) – 2 szt.
- sos pomidorowy (przecier pomidorowy, mięso mielone z łopatki wieprzowej, marchew, pietruszka, cebula, pieprz) – 70 g
- surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (28.11.2024r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka pszenna) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet rybny (ryba miruna, bułka tarta, mąka pszenna, pieprz, sól, olej) – 100 g
- kasza jęczmienna 80g
- buraczki na ciepło (burak, śmietana, sól, pieprz) – 150
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (29.11.2024r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, kalafior, marchew, brokuł, śmietana 18%, mleko, pieprz, tymianek, oregano) – 300 g
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z serem (makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, ser twarogowy, masło) - 250 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml