JADŁOSPIS – 16.09-20.09.2024r.
Poniedziałek (16.09.2024r.)
Zupa:
- barszcz ukraiński (woda, ziemniaki, buraki, fasola, śmietana 18%, marchew, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron spaghetti (makaron spaghetti -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, przecier pomidorowy, sos boloński, mięso mielone wieprzowe, marchew, pietruszka, cebula, olej roślinny, bazylia, oregano, sól, pieprz) – 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (17.09.2024r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet schabowy (schab, bułka tarta,sól, pieprz) – 100 g
- kasza kuskus – 80 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
- sałata lodowa z pomidorem (sałata lodowa, szczypiorek , pomidor, olej roślinny) – 150 g
Środa (18.09.2024r.)
Zupa:
- rosół z makaronem (woda, udko z kurczaka, makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja), marchew, cebula, pietruszka, por, seler, sól) – 300 ml
Drugie danie:
- udko ( udko z kurczaka, pieprz, papryka, oregano, tymianek) – 1 szt.
- ziemniak – 200 g
- mizeria (ogórek, cebula, śmietana) – 150 g
- herbata owocowa (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (19.09.2024r.)
Zupa:
- brokułowa (woda, ziemniaki, brokuł, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 g
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba w sosie koperkowym (ryba miruna, śmietana, cebula, por, koperek, pieprz) – 100 g
- kasza jęczmienna – 70 g
- surówka szwedzka (ogórek kiszony, cebula) – 150 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (20.09.2024r.)
Zupa:
- krem cebulowy (woda, ziemniaki, marchew, cebula,pietruszka, seler, śmietana 18%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryż ze śmietaną i musem jabłkowym (ryż biały, śmietana, mus jabłkowy, cukier) –200 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml