JADŁOSPIS 07.10 – 11.10.2024
Poniedziałek (07.10.2024r.)
Zupa:
- barszcz czerwony (woda, burak, śmietana 18%, marchew, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- potrawka z kurczaka z makaronem penne (mąka pszenna semolina (100%), może zawierać jaja), mięso drobiowe, śmietanka 30%,pieprz,sól, cebula) – 300 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (08.10.2024r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, mięso mielone drobiowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże, pieprz) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- buraczki na ciepło (burak, śmietana, sól, pieprz) – 150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (09.10.2024r.)
Zupa:
- brokułowa (woda, ziemniaki, brokuł, śmietana 18%, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 g
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- udko drobiowe ( udko z kurczaka, pieprz, papryka, oregano, tymianek) – 1 szt.
- kasza jęczmienna – 200 g
- surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, majonez, marchew, papryka, cebula, olej, pieprz czarny) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (10.10.2024r.)
Zupa:
- rosół z makaronem (woda, udko z kurczaka, korpus drobiowy, makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja), marchew, cebula, pietruszka, por, seler, sól) – 300 ml
Drugie danie:
- leniwe (mąka pszenna, twaróg, masło) – 250 g
- surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchewka, cebula) – 150 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (11.10.2024r.)
Zupa:
- krupnik jęczmienny (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba po grecku (ryba, mąka pszenna, bułka tarta, pieprz, sól, marchew, pietruszka, seler) – 100 g
- kasza kuskus – 200 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml