JADŁOSPIS 23.09 - 27.09.2024
Poniedziałek (23.09.2024r.)
Zupa:
- pieczarkowa (woda, ziemniaki, pieczarka, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
- Drugie danie:
- pulpet w sosie pomidorowym (mięso mielone drobiowe, woda, przecier pomidorowy, śmietana, cebula, bułka (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- kasza pęczak – 80 g
- pomidor z cebulką 100g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (24.09.2024r.)
Zupa:
- fasolowa (woda, fasola biały jaś, ziemniaki, cebula, marchew, sól, pieprz, majeranek) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z truskawkami (truskawki mrożone (mus), makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja) - 250 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (25.09.2024r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz czarny, pieprz ziołowy) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- placki ziemniaczane (ziemniaki, cebula, mąka ziemniaczana) – 2 szt.
- sos pomidorowy (przecier pomidorowy, marchew, pietruszka, cebula, pieprz) – 70 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (26.09.2024r.)
Zupa:
- kapuśniak (woda, kapusta biała, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet z piersi kurczaka (pierś z kurczaka, bułka tarta, pieprz czarny, olej roślinny) – 100 g
- ziemniak opiekany – 200 g
- surówka colesław (kapusta biała, majonez, marchew, cebula, olej, pieprz czarny, kukurydza , natka pietruszki ) – 150 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (27.09.2024r.)
Zupa:
- zupa ogórkowa (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana 18%, mleko, marchew, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba panierowana (ryba, mąka pszenna, bułka tarta, pieprz, sól) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- surówka z pora (por, marchew, majonez, sól, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml