Poniedziałek (16.12.2024r.)
Zupa:
- z łupanego grochu (woda, ziemniaki, groch łuskany, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- łazanki (makaron łazanki (mąka pszenna semolina (100%), może zawierać jaja), mięso drobiowe, kapusta kiszona, cebula) – 300 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (17.12.2024r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- gołąbek w sosie pomidorowym (kapusta biała, przecier pomidorowy, mięso wieprzowe, ryż, śmietana, sól, pieprz) – 100 g
- ziemniak – 150 g
- surówka szwedzka (ogórek kiszony, chrzan, czosnek, cebula) – 150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (18.12.2024r.)
Zupa:
- pomidorowa z makaronem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana), makaron ,mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja)- 300 ml
Drugie danie:
- kurczak w sosie słodko- kwaśnym (filet drobiowy, sos słodko- kwaśny, marchew, pieprz, sól) -250g
- ryż -250g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (19.12.2024r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka pszenna) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet schabowy (schab, bułka tarta,sól, pieprz) – 100 g
- kasza kuskus – 80 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
- buraczki na zimno (burak, śmietana, sól, pieprz) – 150 g
Piątek (20.12.2024r.)
Zupa:
- krupnik jaglany (woda, ziemniaki, kasza jaglana, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kostka rybna (ryba, bułka tarta, mąka pszenna, pieprz, sól, olej) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- kalafior gotowany (kalafior, masło) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml