Poniedziałek (13.10.2025r.) DYŻUR
Zupa:
- krupnik jęczmienny (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kluski śląskie z sosem pieczarkowym (ziemniak, mąka ziemniaczana, pieczarka, śmietanka 30%, masło, cebula, sól, pieprz) – 200 g
- surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej, sól, pieprz) –150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Wtorek (14.10.2025r.) DYŻUR
Zupa:
- zupa ogórkowa (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana 18%, marchew, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- nuggetsy (pierś z kurczaka, bułka tarta, pieprz czarny, olej roślinny, przyprawa do kurczaka, mąka pszenna) – 100 g
- ryż – 200 g
- surówka z pekińskiej (kapusta pekińska, papryka, marchew, majonez, cebula, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata (woda, cytryna, herbata czarna) – 250 ml
Środa (15.10.2025r.)
Zupa:
- z łupanego grochu (woda, ziemniaki, groch łuskany, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- gołąbek w sosie pomidorowym (kapusta biała, przecier pomidorowy, mięso wieprzowe, ryż, śmietana, sól, pieprz) – 100 g
- ziemniak – 150 g
- ogórek kiszony (chrzan, czosnek, ocet, woda) – 150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Czwartek (16.10.2025r.)
Zupa:
- pieczarkowa (woda, ziemniaki, pieczarka, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba panierowana (ryba miruna, bułka tarta, pieprz, sól) – 100 g
- kasza bulgur – 70 g
- kalafior gotowany - 70 g
- herbata (woda, cytryna, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (17.10.2025r.)
Zupa:
- zupa ziemniaczana (woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, liść laurowy) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- naleśniki z serem i śmietanką (mąka pszenna, ser biały, mleko, śmietana, cukier)–250 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml