Poniedziałek (02.06.2025r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka pszenna) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryż ze śmietaną i musem jabłkowym (ryż biały, śmietana, mus jabłkowy, cukier) –200 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (03.06.2025r.)
Zupa:
- brokułowa (woda, ziemniaki, brokuł, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 g
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- schab w sosie koperkowym (schab wieprzowy, woda, śmietana 30%,sól, pieprz, cebula, koper) – 100 g
- kasza pęczak – 70 g
- fasolka szparagowa – 150g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (04.06.2025r.)
Zupa:
- krupnik jaglany (woda, ziemniaki, kasza jaglana, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- potrawka z kurczaka z makaronem (makaron penne (mąka pszenna semolina (100%), może zawierać jaja), mięso drobiowe, śmietanka 30%,pieprz,sól, cebula, marchew) – 300 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Czwartek (05.06.2025r.)
Zupa:
- zupa koperkowa (woda, ziemniak, marchew, pietruszka, seler, koperek, śmietana 18%, mleko 2%, pieprz czarny, pieprz ziołowy, liść laurowy, bazylia, oregano, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, mięso mielone drobiowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- buraczki na ciepło (burak, śmietana, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (06.06.2025r.)
Zupa:
- barszcz czerwony (woda, burak, śmietana 18%, marchew, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba panierowana (ryba, bułka tarta, pieprz, sól) – 100 g
- kasza jęczmienna – 150 g
- surówka colesław (kapusta biała, cebula, papryka czerwona, majonez kielecki, kukurydza konserwowa, pieprz czarny) – 150 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml