Poniedziałek (26.05.2025r.)
Zupa:
- z zielonego groszku (woda, ziemniaki, groszek zielony, włoszczyzna, śmietana 12%,mleko, sól, pieprz) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron spaghetti (makaron (mąka pszenna), woda, mięso mielone wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, sól, sos boloński 9 suszone warzywa (pomidor 48,2%, cebula 4,4%, czerwona papryka, czosnek 3,3%), cukier, sól, mąka pszenna, pieprz czarny, bazylia, tymianek, lubczyk – 250 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (27.05.2025r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz czarny, pierz ziołowy) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kopytka (ziemniaki, mąka pszenna, masło) – 250 g
- surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej, sól, pieprz) – 150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (27.05.2025r.)
Zupa:
- rosół z makaronem (woda, udko z kurczaka, makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja), marchew, cebula, pietruszka, por, seler, sól) – 300 ml
Drugie danie:
- kotlet z piersi kurczaka (pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, bułka tarta, pieprz czarny, olej roślinny) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- sałata ze śmietaną (sałata, śmietana, szczypiorek) – 150 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Czwartek (29.05.2025r.)
Zupa:
- pieczarkowa (woda, ziemniaki, pieczarka, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- pulpet w sosie koperkowym (mięso mielone drobiowe, woda, śmietana, cebula, koperek)
- kasza gryczana 90g
- surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, cebula, olej, pieprz czarny) – 150 g herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (30.05.2025r.)
Zupa:
- z fasolki szparagowej (woda, ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- paluszki rybne (ryba miruna, panierka sypka, mąka pszenna, woda, skrobia ziemniaczana, sól) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- surówka z pekińskiej (kapusta pekińska,papryka, marchew, majonez, cebula, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml