Poniedziałek (31.03.2025r.)
Zupa:
- krupnik jęczmienny (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kurczak w sosie słodko- kwaśnym (filet drobiowy, sos słodko- kwaśny,marchew, pieprz,sól) -250g
- ryż -250g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (01.04.2025r.)
Zupa:
- fasolowa (woda, fasola biały jaś, ziemniaki, cebula, marchew, sól, pieprz, majeranek) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- udko drobiowe ( udko z kurczaka, pieprz, papryka, oregano, tymianek) – 1 szt.
- ziemniak – 200 g
- surówka colesław (kapusta biała, majonez, marchew, cebula, olej, pieprz czarny, kukurydza, natka pietruszki, papryka) – 150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (02.04.2025r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z serem (makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, ser twarogowy, masło) - 250 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (03.04.2025r.)
Zupa:
- zupa ziemniaczana (woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, liść laurowy) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- gołąbek w sosie pomidorowym (kapusta biała, przecier pomidorowy, mięso wieprzowe, ryż, śmietana, sól, pieprz) – 100 g
- kasza gryczana – 80g
- ogórek kiszony (ogórek kiszony, chrzan, czosnek) – 150 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (04.04.2025r.)
Zupa:
- barszcz ukraiński (woda, ziemniaki, buraki, fasola, śmietana 18%, marchew, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba w sosie koperkowym (ryba miruna, śmietana, cebula, por, koperek, pieprz) – 100 g
- kasza pęczak – 70 g
- surówka z pora (por, marchew, majonez, sól, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml