Poniedziałek (10.03.2025r.)
Zupa:
- pomidorowa z makaronem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana), makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja)- 300 ml
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, mięso mielone drobiowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- buraczki na ciepło (burak, śmietana, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (11.03.2025r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz czarny, pierz ziołowy) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- filet drobiowy w sosie śmietanowym (mięso drobiowe, woda, śmietana 30%, pieprz) – 100 g
- kasza jęczmienna – 80 g
- surówka z pekińskiej (kapusta pekińska, kukurydza, marchew, majonez, cebula, pieprz ziołowy) – 150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (12.03.2025r.)
Zupa:
- krupnik jęczmienny (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym (ziemniak, mąka ziemniaczana, pieczarka, śmietanka 30%, masło, cebula, sól, pieprz) – 2szt.
- surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (13.03.2025r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- bigos z mięsem (kiełbasa wiejska, kapusta kiszona ,mięso drobiowe, koncentrat pomidorowy, pieprz ,sól, liść laurowy) 200g
- ziemniak– 200 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (14.03.2025r.)
Zupa:
- zupa ziemniaczana (woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, liść laurowy) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba w ziołach (ryba, mąka pszenna, pieprz, sól ,marchew, zioła prowansalskie, bazylia, pietruszka, seler) – 100 g
- ryż – 200 g
- kalafior gotowany (kalafior, masło) – 150 g
- herbata czarna z cytryną (woda, herbata czarna) – 250 ml