Poniedziałek (28.07.2025r.)
Zupa:
- barszcz czerwony (woda, burak, śmietana 18%, marchew, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- pierogi ruskie (mąka, ziemniaki, ser twarogowy, cebula, olej rzepakowy, sól) – 4 szt
- surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej, sól, pieprz) –150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Wtorek (29.07.2025r.)
Zupa:
- z łupanego grochu (woda, ziemniaki, groch łuskany, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet z piersi kurczaka (pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, bułka tarta, pieprz czarny, olej roślinny) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- surówka z pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, majonez, papryka, cebula, pieprz ziołowy) – 150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (30.07.2025r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz czarny, pierz ziołowy) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z serem (makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, ser twarogowy, masło) - 250 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Czwartek (31.07.2025r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, , sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- schab w sosie jasnym (schab wieprzowy, woda, śmietana 30%,sól, pieprz, cebula) – 100 g
- ryż – 90 g
- pomidor – 80g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (01.07.2025r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka pszenna) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba panierowana (ryba, bułka tarta, pieprz, sól) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- brokuł gotowany – 90 g
- herbata (woda, cytryna, herbata czarna) – 250 ml