Poniedziałek (22.04.2024r.)
Zupa:
- barszcz ukraiński (woda, ziemniaki, buraki, fasola, marchew, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- filet drobiowy w sosie koperkowym (pierś z kurczaka, śmietana 30%, mąka pszenna, koperek)- 100 g
- kasza bulgur – 80g
- pomidor czerwony 90g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (23.04.2024r.)
Zupa:
- szczawiowa (woda, ziemniaki, szczaw ze słoika, śmietana, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- udko drobiowe ( udko z kurczaka, pieprz, papryka, oregano, tymianek) – 1 szt.
- kasza jęczmienna – 80 g
- surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, cebula, olej, pieprz czarny) – 150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (24.04.2024r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz czarny, pierz ziołowy) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- surówka colesław (kapusta biała, majonez, marchew, cebula, olej, pieprz czarny, kukurydza , natka pietruszki,papryka) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (25.04.2024r.)
Zupa:
- barszcz biały z kiełbasą (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, , sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z serem (makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, ser twarogowy, masło) - 250 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (26.04.2024r.)
Zupa:
- z łupanego grochu (woda, ziemniaki, groch łuskany, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet rybny (ryba miruna, bułka tarta, mąka pszenna, pieprz, sól, olej) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- warzywa na parze (marchew, kalafior, brokuł) – 70 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml