JADŁOSPIS 25.03-28.03.2024
Poniedziałek (25.03.2024r.)
Zupa:
- zupa z zielonego groszku (woda, ziemniaki, groszek zielony, włoszczyzna, śmietana 12%,mleko, sól, pieprz) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kluski śląskie z sosem pieczarkowym (ziemniak, mąka ziemniaczana, pieczarka, śmietana, masło, cebula, sól, pieprz) – 200 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (26.03.2024r.)
Zupa:
- pomidorowa z makaronem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana), makaron ,mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja)- 300 ml
Drugie danie:
- filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo - koperkowym ( filet drobiowy, koperek, śmietanka ) – 100g
- ziemniak – 200 g
- surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, majonez, marchew, cebula, olej, pieprz czarny) – 150 g
- kompot (woda, truskawka,porzeczka,malina) – 250 ml
Środa (27.03.2024r.)
Zupa:
- barszcz ukraiński (woda, ziemniaki, buraki, fasola, marchew, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z truskawkami (mąka pszenna semolina (100%), może zawierać jaja, śmietana, cukier, truskawka)– 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (28.03.2024r.)
Zupa:
- zupa z fasolki szparagowej (woda, ziemniaki, fasolka szparagowa zielona, włoszczyzna, śmietana 18%, mleko, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- paluszki rybne (ryba, panierka sypka, mąka pszenna, woda, skrobia ziemniaczana, sól) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- mini marchewka (marchew, masło) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml