JADŁOSPIS 13.11-17.11.2023
Poniedziałek (13.11.2023r.)
Zupa:
- pomidorowa z makaronem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana), makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja)- 300 ml
Drugie danie:
- nuggetsy (pierś z kurczaka, bułka tarta, płatki kukurydziane, słodka papryka, pieprz czarny) – 100 g
- ryż – 80 g
- surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, cebula, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (14.11.2023r.)
Zupa:
- fasolowa (woda, fasola biały jaś, ziemniaki, cebula, marchew, sól, pieprz, majeranek) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- łazanki (makaron łazanki (mąka pszenna semolina (100%), może zawierać jaja), mięso drobiowe, kapusta kiszona, cebula) – 300 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (15.11.2023r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól
Drugie danie:
- pulpet w sosie śmietanowo - koperkowym (mięso mielone drobiowe, woda, śmietana, cebula, pieprz, koperek) – 100 g
- kasza jęczmienna – 80 g
- pomidor – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (16.11.2023r.)
Zupa:
- brokułowa (woda, ziemniaki, brokuł, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 g
- pieczywo pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- placki ziemniaczane (ziemniaki, cebula, mąka ziemniaczana) – 2 szt.
- sos mięsno-warzywny (przecier pomidorowy, mięso mielone z łopatki wieprzowej, marchew, pietruszka, cebula, pieprz) – 70 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (17.11.2023r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka pszenna) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba panierowana (ryba, bułka tarta, mąka pszenna, pieprz, sól) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, cebula, olej, pieprz czarny) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.