JADŁOSPIS 08.01-12.01.2024
Poniedziałek (08.01.2024r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- pierogi z serem (mąka pszenna, ziemniaki, ser twarogowy, cebula, olej rzepakowy, sól, masło) – 5 szt.
- surówka z marchwi (marchew, chrzan, śmietana, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (09.01.2024r.)
Zupa:
- koperkowa (woda, ziemniaki, marchew, koperek, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron spaghetti (makaron spaghetti -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, przecier pomidorowy, sos boloński, mięso mielone wieprzowe, marchew, pietruszka, cebula, olej roślinny, bazylia, oregano, sól, pieprz) – 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (10.01.2024r.)
Zupa:
- pomidorowa z makaronem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana), makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja)- 300 ml
Drugie danie:
- kotlet schabowy (schab, bułka tarta,sól, pieprz) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- buraczki na ciepło (burak, śmietana, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (11.01.2024r.)
Zupa:
- zupa z zielonego groszku (woda, ziemniaki, groszek zielony, włoszczyzna, śmietana 12%,mleko, sól, pieprz) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól
Drugie danie:
- gulasz mięsny (woda, szynka wieprzowa, marchewka, śmietana 18%, ziele angielskie, liść laurowy) –300 ml
- kasza bulgur – 60 g
- ogórek kiszony – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (12.01.2024r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- paluszki rybne (ryba, panierka sypka, mąka pszenna, woda, skrobia ziemniaczana, sól) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, cebula, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.