JADŁOSPIS 22.01-26.01.2024
Poniedziałek (22.01.2024r.)
Zupa:
- barszcz ukraiński (woda, ziemniaki, buraki, fasola, śmietana 18%, marchew, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kluski śląskie z sosem pieczarkowym (ziemniak, mąka ziemniaczana, pieczarka, śmietana, masło, cebula, sól, pieprz) – 200 g
- ogórek kiszony -150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (23.01.2024r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- łazanki (makaron łazanki (mąka pszenna semolina (100%), może zawierać jaja), mięso drobiowe, kapusta kiszona, cebula) – 300 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (24.01.2024r.)
Zupa:
- krupnik jęczmienny (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie
- naleśniki z serem i musem truskawkowym (mąka pszenna, ser biały, mleko, śmietana, truskawka, cukier)– 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (25.01.2024r.)
Zupa:
- zupa z fasolki szparagowej (woda, ziemniaki, fasolka szparagowa zielona, włoszczyzna, śmietana 18%, mleko, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- udko (udko z kurczaka, pieprz, papryka, oregano, tymianek) – 1 szt.
- ziemniak – 200 g
- pomidor - 150g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (26.01.2024r.)
Zupa:
- grochowa (woda, ziemniaki, groch łuskany, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba w sosie koperkowym (ryba miruna, śmietana, cebula, por, koperek, pieprz) – 100 g
- kasza bulgur – 80 g
- warzywa gotowane na parze (marchew, kalafior, brokuł) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml