JADŁOSPIS 02.10 - 06.10.2023
Poniedziałek (02.10.2023r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: woda, mąka pszenna) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet z piersi kurczaka (pierś z kurczaka, mąka, bułka tarta, pieprz czarny, olej roślinny) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- sałata lodowa z pomidorem (sałata lodowa, szczypiorek , pomidor, olej roślinny) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (03.10.2023r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z truskawkami (truskawki mrożone (mus), jogurt naturalny, makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, cukier) - 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (04.10.2023r.)
Zupa:
- zupa z fasolki szparagowej (woda, ziemniaki, fasolka szparagowa zielona, włoszczyzna- seler, śmietana 18%, mleko, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie
- placki ziemniaczane (ziemniaki, cebula, mąka ziemniaczana) – 2 szt.
- sos mięsno-warzywny (przecier pomidorowy, mięso mielone z łopatki wieprzowej, marchew, pietruszka, cebula, pieprz) – 70 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (05.10.2023r.)
Zupa:
- rosół z makaronem (woda, udko z kurczaka, makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja), marchew, cebula, pietruszka, por, seler, sól) – 300 ml
Drugie danie:
- kotlet schabowy (schab, bułka tarta,sól, pieprz) – 100 g
- kasza kuskus – 80 g
- marchewka z groszkiem (marchew, groszek, masło, mąka pszenna) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (06.10.2023r.)
Zupa:
- barszcz ukraiński (woda, ziemniaki, buraki, fasola, marchew, śmietana, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba panierowana (ryba, bułka tarta, pieprz, sól) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- surówka z pora (por, marchew, majonez, sól, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml