JADŁOSPIS 09.10-13.10.2023
Poniedziałek (09.10.2023r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz czarny, pierz ziołowy) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- gołąbek bez zawijania (kapusta biała, przecier pomidorowy, mięso wieprzowe, ryż, śmietana, sól, pieprz) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, cebula) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (10.10.2023r.)
Zupa:
- brokułowa (woda, ziemniaki, brokuł, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, mięso mielone drobiowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- kasza gryczana – 60 g
- surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, cebula, jabłko ,marchew, majonez, pieprz czarny) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (11.10.2023r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, , sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- paluszki rybne (ryba, panierka sypka, mąka pszenna, woda, skrobia ziemniaczana, sól) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (12.10.2023r.)
Zupa:
- zupa ogórkowa (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana 18%, mleko, marchew, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron spaghetti (makaron spaghetti -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, przecier pomidorowy, sos boloński, mięso mielone wieprzowe, marchew, pietruszka, cebula, olej roślinny, bazylia, oregano, sól, pieprz) – 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (13.10.2023r.)
Zupa:
- grochowa (woda, ziemniaki, groch łuskany, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- naleśniki z serem i musem truskawkowym (mąka pszenna, ser biały, mleko, śmietana, cukier, truskawka)– 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.