JADŁOSPIS 16.10-20.10.2023
Poniedziałek (16.10.2023r.)
Zupa:
- krupnik jaglany (woda, ziemniaki, kasza jaglana, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- pierogi ruskie (mąka, ziemniaki, ser twarogowy, cebula, olej rzepakowy, sól) – 5 szt
- surówka z marchwi (marchewka, jabłko, jogurt naturalny, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (17.10.2023r.)
Zupa:
- pomidorowa z makaronem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana), makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja)- 300 ml
Drugie danie:
- bitki w sosie koperkowym (schab, woda, śmietana, cebula, koperek, pieprz) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, cebula, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (18.10.2023r.)
Zupa:
- zupa z zielonego groszku (woda, ziemniaki, marchew, zielony groszek, pietruszka, seler, śmietana 18%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet z piersi kurczaka (pierś z kurczaka, bułka tarta, pieprz czarny, olej roślinny) – 100 g
- ziemniak – 150 g
- brokuł gotowany – 150 g
- sałata lodowa z pomidorem (sałata lodowa, szczypiorek , pomidor, oliwa z oliwek) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (19.10.2023r.)
Zupa:
- fasolowa (woda, fasola biały jaś, ziemniaki, cebula, marchew, sól, pieprz, majeranek) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z serem (makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, ser twarogowy, masło) - 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (20.10.2023r.)
Zupa:
- koperkowa (woda, ziemniaki, marchew pietruszka, koperek, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba pieczona w ziołach (ryba miruna, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, sól) – 100 g
- kasza bulgur – 70 g
- fasolka szparagowa gotowana – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.