JADŁOSPIS 20.11-24.11.2023
Poniedziałek (20.11.2023r.)
Zupa:
- barszcz ukraiński (woda, ziemniaki, buraki, fasola, śmietana 18%, marchew, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- pierogi ruskie (mąka, ziemniaki, ser twarogowy, cebula, olej rzepakowy, sól) – 5 szt.
- surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchewka, cebula) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (21.11.2023r.)
Zupa:
- zupa z zielonego groszku (woda, ziemniaki, groszek zielony, włoszczyzna, śmietana 12%,mleko, sól, pieprz) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- gołąbek w sosie pomidorowym (kapusta biała, przecier pomidorowy, mięso wieprzowe, ryż, śmietana, sól, pieprz) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (22.11.2023r.)
Zupa:
- zupa ziemniaczana z makaronem (woda, ziemniaki, makaron, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, liść laurowy) – 250 ml
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- kasza bulgur – 70 g
- buraczki na ciepło (burak, śmietana, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (23.11.2023r.)
Zupa:
- zupa ogórkowa (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana 18%, mleko, marchew, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól
Drugie danie:
- makaron spaghetti (makaron spaghetti -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, przecier pomidorowy, sos boloński, mięso mielone wieprzowe, marchew, pietruszka, cebula, olej roślinny, bazylia, oregano, sól, pieprz) – 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (24.11.2023r.)
Zupa:
- grochowa (woda, ziemniaki, groch łuskany, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- naleśniki z serem i musem truskawkowym (mąka pszenna, ser biały, mleko, śmietana, truskawka, cukier)– 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.