JADŁOSPIS 06.11-10.11.2023
Poniedziałek (06.11.2023r.)
Zupa:
- zupa ziemniaczana z makaronem (woda, ziemniaki, makaron, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, liść laurowy) – 250 ml
Drugie danie:
- gulasz mięsny (woda, szynka wieprzowa, marchewka, śmietana 18%, ziele angielskie, liść laurowy) –300 ml
- kasza gryczana – 80 g
- ogórek kiszony – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (07.11.2023r.)
Zupa:
- krupnik jaglany (woda, ziemniaki, kasza jaglana, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- leniwe (mąka pszenna, twaróg, masło) – 250 g
- surówka z marchwi (marchewka, chrzan, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (08.11.2023r.)
Zupa:
- koperkowa (woda, ziemniaki, marchew pietruszka, koperek, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól
Drugie danie:
- kotlet schabowy (schab, bułka tarta,sól, pieprz) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- sałata lodowa z pomidorem (sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, oliwa z oliwek) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (09.11.2023r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, , sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z serem (makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, ser twarogowy, masło) - 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (10.11.2023r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz czarny, pierz ziołowy) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba panierowana (ryba, bułka tarta, pieprz, sól) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchewka, cebula) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.