JADŁOSPIS 27.11-01.12.2023
Poniedziałek (27.11.2023r.)
Zupa:
- krupnik jęczmienny (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kluski śląskie z sosem pieczarkowym (ziemniak, mąka ziemniaczana, pieczarka, śmietana, masło, cebula, sól, pieprz) – 200 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (28.11.2023r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, , sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z truskawkami (truskawki mrożone (mus), makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, śmietana, cukier) - 200 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (29.11.2023r.)
Zupa:
- rosół z makaronem (woda, udko z kurczaka, makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja), marchew, cebula, pietruszka, por, seler, sól) – 300 ml
Drugie danie:
- udko ( udko z kurczaka, pieprz, papryka, oregano, tymianek) – 1 szt.
- ziemniak – 200 g
- surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, cebula, papryka, majonez, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (30.11.2023r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka pszenna) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet z piersi kurczaka (pierś z kurczaka, bułka tarta, pieprz czarny, olej roślinny) – 100 g
- ryż brązowy – 80 g
- mini marchewka – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (01.12.2023r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba pieczona w ziołach (ryba miruna, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, sól) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- surówka z pora (por, marchew, majonez, sól, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml