JADŁOSPIS 18.03-22.03.2024
Poniedziałek (18.03.2024r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, mleko, cebula, , sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- łazanki (makaron łazanki (mąka pszenna semolina (100%), może zawierać jaja), mięso drobiowe, kapusta kiszona, cebula) – 300 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (19.03.2024r.)
Zupa:
- fasolowa (woda, fasola biały jaś, ziemniaki, cebula, marchew, sól, pieprz, majeranek) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryż ze śmietaną i musem jabłkowym (ryż biały, śmietana, mus jabłkowy, cukier) – 200 g
- kompot (woda, truskawka,porzeczka,malina) – 250 ml
Środa (20.03.2024r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- naleśniki z serem i musem truskawkowym (mąka pszenna, ser biały, mleko, śmietana, cukier, truskawka)– 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (21.03.2024r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka pszenna) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- nuggetsy (pierś z kurczaka, bułka tarta, płatki kukurydziane, słodka papryka, pieprz czarny) – 100 g
- kasza bulgur – 80 g
- sałata lodowa (sałata lodowa, szczypiorek , papryka czerwona, olej roślinny) – 150 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (22.03.2024r.)
Zupa:
- zupa ogórkowa (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana 18%, mleko, marchew, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba w cieście naleśnikowym (ryba miruna, mąka pszenna,mleko, pieprz, sól) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, cebula, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml