JADŁOSPIS 11.09-15.09.2023
Poniedziałek (11.09.2023r.)
Zupa:
- barszcz biały (woda, kiełbasa wiejska, włoszczyzna –seler, śmietana 12%, cebula, , sól, pieprz, majeranek) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- pierogi ruskie (mąka, ziemniaki, ser twarogowy, cebula, olej rzepakowy, sól) – 5 szt.
- surówka z marchwi (marchew, chrzan, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (12.09.2023r.)
Zupa:
- pomidorowa z makaronem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana), makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja)- 300 ml
Drugie danie:
- kotlet z piersi kurczaka (pierś z kurczaka, bułka tarta, mąka pszenna, pieprz czarny, olej roślinny) – 100 g
- kasza kuskus – 70 g
- brokuł gotowany – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (13.09.2023r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18%, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz czarny, pierz ziołowy) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, mięso mielone drobiowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, cebula, jabłko ,marchew, majonez, pieprz czarny) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (14.09.2023r.)
Zupa:
- krupnik jęczmienny (woda, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z truskawkami (truskawki mrożone (mus), jogurt naturalny, makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, cukier) - 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (15.09.2023r.)
Zupa:
- barszcz ukraiński (woda, ziemniaki, buraki, fasola, marchew, pietruszka, seler, śmietana, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba pieczona w ziołach (ryba miruna, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, sól) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- warzywa gotowane na parze (marchew, kalafior, brokuł) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.