JADŁOSPIS 23.10-27.10.2023
Poniedziałek (23.10.2023r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kluski śląskie z sosem pieczarkowym (ziemniak, mąka ziemniaczana, pieczarka, śmietana, masło, cebula, sól, pieprz) – 200 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (24.10.2023r.)
Zupa:
- barszcz ukraiński (woda, ziemniaki, buraki, fasola, marchew, śmietana, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- łazanki (makaron łazanki (mąka pszenna semolina (100%), może zawierać jaja), mięso drobiowe, kapusta kiszona, cebula) – 300 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (25.10.2023r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka pszenna) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie
- pulpet w sosie pomidorowym (mięso mielone drobiowe, woda, przecier pomidorowy, śmietana, cebula, bułka (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 80 g
- kasza jęczmienna– 70 g
- surówka z pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, majonez, cebula, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (26.10.2023r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz czarny, pierz ziołowy) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- buraczki na ciepło (burak, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (27.10.2023r.)
Zupa:
- kapuśniak (woda, kapusta biała, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba panierowana (ryba miruna, bułka tarta, mąka pszenna, pieprz, sól) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- marchewka z groszkiem (marchew, groszek, masło, mąka pszenna) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.