JADŁOSPIS 18.12-22.12.2023
Poniedziałek (18.12.2023r.)
Zupa:
- zupa z zielonego groszku (woda, ziemniaki, groszek zielony, włoszczyzna, śmietana 12%,mleko, sól, pieprz) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- kasza kuskus – 60 g
- sałata lodowa z pomidorem (sałata lodowa, szczypiorek , pomidor, oliwa z oliwek) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (19.12.2023r.)
Zupa:
- krupnik jaglany (woda, ziemniaki, kasza jaglana, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- naleśniki z serem i śmietanką (mąka pszenna, ser biały, mleko, śmietana, cukier)– 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (20.12.2023r.)
Zupa:
- brokułowa (woda, ziemniaki, brokuł, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 g
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z truskawkami (truskawki mrożone (mus), makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, śmietana, cukier) - 200 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (21.12.2023r.)
Zupa:
- zupa z fasolki szparagowej (woda, ziemniaki, fasolka szparagowa zielona, włoszczyzna, śmietana 18%, mleko, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- udko ( udko z kurczaka, pieprz, papryka, oregano, tymianek) – 1 szt.
- ziemniak – 200 g
- mini marchewka – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (22.12.2023r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: mąka pszenna) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- paluszki rybne (ryba, panierka sypka, mąka pszenna, woda, skrobia ziemniaczana, sól) – 100 g
- ryż brązowy – 80 g
- warzywa gotowane na parze (marchew, kalafior, brokuł) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.