JADŁOSPIS 25.09-29.09.2023
Poniedziałek (25.09.2023r.)
Zupa:
- zupa z zielonego groszku (woda, ziemniaki, marchew, zielony groszek, pietruszka, seler, śmietana 18%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- łazanki (makaron łazanki (mąka pszenna semolina (100%), może zawierać jaja), mięso drobiowe, kapusta kiszona, cebula) – 300 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (26.09.2023r.)
Zupa:
- zupa z fasolki szparagowej (woda, ziemniaki, fasolka szparagowa zielona, włoszczyzna, śmietana 18%, mleko, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- placki ziemniaczane (ziemniaki, cebula, mąka ziemniaczana) – 2 szt.
- sos mięsno-warzywny (przecier pomidorowy, mięso mielone z łopatki wieprzowej, marchew, pietruszka, cebula, pieprz) – 70 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (27.09.2023r.)
Zupa:
- pomidorowa z makaronem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana), makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja)- 300 ml
Drugie danie:
- udko ( udko z kurczaka, pieprz, papryka, oregano, tymianek) – 1 szt.
- ziemniak – 200 g
- surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, cebula, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (28.09.2023r.)
Zupa:
- zupa ziemniaczana (woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, liść laurowy) – 300 ml
- pieczywo pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- pulpet w sosie śmietanowym (mięso mielone drobiowe, woda, śmietana, cebula, bułka (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz, koperek) – 100 g
- kasza bulgur – 80 g
- buraczki na ciepło (burak, śmietana, sól, pieprz) – 150
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (29.09.2023r.)
Zupa:
- koperkowa (woda, ziemniaki, marchew pietruszka, koperek, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryż ze śmietaną i musem jabłkowym (ryż biały, śmietana, mus jabłkowy, cukier) – 200 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.