JADŁOSPIS 19.02-23.02.2024
Poniedziałek (19.02.2024r.)
Zupa:
- zupa ziemniaczana (woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- łazanki (makaron łazanki (mąka pszenna semolina (100%), może zawierać jaja), mięso drobiowe, kapusta kiszona, cebula) – 300 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (20.02.2024r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, ziemniaki, kalafior, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 g
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet pożarski (mięso mielone wieprzowe, mięso mielone indycze, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- sałata lodowa z pomidorem (sałata lodowa, pomidor, ogórek, szczypiorek, oliwa z oliwek) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (21.02.2024r.)
Zupa:
- pomidorowa z makaronem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana), makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja)- 300 ml
Drugie danie
- kotlet z piersi kurczaka (filet z piersi kurczaka, mąka pszenna, bułka tarta, sól, pieprz, olej rzepakowy) – 80 g
- ziemniak – 150 g
- surówka z pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, papryka, majonez, cebula, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (22.02.2024r.)
Zupa:
- brokułowa (woda, ziemniaki, brokuł, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, cebula, seler, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól) – 300 g
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba pieczona w ziołach (ryba miruna, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, sól) – 100 g
- ryż brązowy – 70 g
- fasolka szparagowa gotowana – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (23.02.2024r.)
Zupa:
- barszcz ukraiński (woda, ziemniaki, buraki, fasola, śmietana 18%, marchew, pieprz czarny, liść laurowy, sól) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- naleśniki z serem i śmietanką (mąka pszenna, ser biały, mleko, śmietana, cukier)– 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.