JADŁOSPIS 15.01-19.01.2024
Poniedziałek (15.01.2024r.)
Zupa:
- zupa ogórkowa (woda, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana 18%, mleko, marchew, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z serem (makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, ser twarogowy, masło) - 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (16.01.2024r.)
Zupa:
- brokułowa (woda, ziemniaki, brokuł, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 g
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- pulpet w sosie śmietanowo - koperkowym (mięso mielone drobiowe, łopatka wieprzowa, woda, śmietana, cebula, pieprz, koperek) – 100 g
- kasza gryczana – 70 g
- surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, majonez , jabłko, cebula, pieprz czarny) – 150g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (17.01.2024r.)
Zupa:
- rosół z makaronem (woda, udko z kurczaka, makaron (mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja), marchew, cebula, pietruszka, por, seler, sól) – 300 ml
Drugie danie:
- kotlet z piersi kurczaka (pierś z kurczaka, mąka, bułka tarta, pieprz czarny, olej roślinny) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- sałata lodowa z pomidorem (sałata lodowa, szczypiorek , pomidor, oliwa z oliwek) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (18.01.2024r.)
Zupa:
- kalafiorowa (woda, ziemniaki, kalafior, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 g
- pieczywo pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryż ze śmietaną i musem jabłkowym (ryż biały, śmietana, mus jabłkowy, cukier) – 200 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (19.01.2024r.)
Zupa:
- fasolowa (woda, fasola biały jaś, ziemniaki, cebula, marchew, sól, pieprz, majeranek) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- ryba panierowana (ryba miruna, bułka tarta, mąka pszenna, pieprz, sól) – 100 g
- ziemniak– 200 g
- surówka z pora (por, marchew, majonez, sól, pieprz ziołowy) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.