JADŁOSPIS 13.05-17.05.2024
Poniedziałek (13.05.2024r.)
Zupa:
- pomidorowa z ryżem (woda, włoszczyzna- seler, przecier pomidorowy, śmietana, ryż, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) 300 ml
Drugie danie:
- kotlet z piersi kurczaka (pierś z kurczaka, bułka tarta, pieprz czarny, olej roślinny) – 100 g
- kasza bulgur – 80 g
- surówka szwedzka (ogórek kiszony, cebula) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (14.05.2024r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- pulpet w sosie śmietanowym (mięso mielone drobiowe, woda, śmietana, cebula, bułka (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- kasza gryczana – 90 g
- surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, cebula, pieprz ziołowy) – 150 g
- kompot (woda, truskawka, porzeczka ,malina) – 250 ml
Środa (15.05.2024r.)
Zupa:
- brokułowa (woda, ziemniaki, brokuł, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, cebula, seler, pieprz, sól) – 300 g
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- makaron z serem (makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, ser twarogowy, masło) - 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (16.05.2024r.)
Zupa:
- z fasolki szparagowej (woda, ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, mięso mielone drobiowe, cebula, bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże), pieprz) – 100 g
- kasza jęczmienna 80g
- warzywa na parze (marchew, kalafior, brokuł) – 70 g
- kompot (woda, truskawka) – 250 ml
Piątek (17.05.2024r.)
Zupa:
- zupa ziemniaczana z makaronem liteki (woda, ziemniaki, makaron, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, liść laurowy) – 250 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- koreczki rybne (ryba, bułka tarta, mąka pszenna, pieprz, sól, olej) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- marchewka z groszkiem (marchew, groszek, mąka pszenna, masło) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml