JADŁOSPIS 18.09-22.09.2023
Poniedziałek (18.09.2023r.)
Zupa:
- koperkowa (woda, ziemniaki, marchew pietruszka, koperek, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- gulasz mięsny (woda, szynka wieprzowa, marchewka, koncentrat pomidorowy, śmietana 18%, ziele angielskie, liść laurowy) –300 ml
- kasza jęczmienna – 80 g
- mizeria (ogórek, śmietana) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Wtorek (19.09.2023r.
Zupa
- fasolowa (woda, fasola biały jaś, ziemniaki, cebula, marchew pietruszka, seler, sól, pieprz, majeranek) –300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie
- makaron z serem (makaron -mąka pszenna, semolina, może zawierać jaja, ser twarogowy, masło) - 250 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Środa (20.09.2023r.)
Zupa:
- jarzynowa (woda, ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł, seler, śmietana 12%, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie
- kotlet rybny (ryba miruna, bułka tarta, mąka pszenna, cebula, pieprz, sól, olej) – 100 g
- ziemniak – 200 g
- surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej, sól, pieprz) – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Czwartek (21.09.2023r.)
Zupa:
- zacierka (woda, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz; kluseczki: woda, mąka pszenna) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- nuggetsy (pierś z kurczaka, bułka tarta, płatki kukurydziane, słodka papryka, pieprz czarny) – 100 g
- ryż – 80 g
- pomidor – 150 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Piątek (22.09.2023r.)
Zupa:
- zupa ogórkowa z ryżem (woda, ogórki kiszone, ryż, śmietana 18%, mleko, marchew, pietruszka, seler, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz) – 300 ml
- pieczywo pszenno – żytnie (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny, woda, drożdże piekarskie sól)
Drugie danie:
- kopytka z sosem pieczarkowym (ziemniak, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, pieczarka, śmietana, masło, cebula, sól, pieprz) – 200 g
- herbata czarna (woda, herbata czarna) – 250 ml
Szczegółowy wykaz składników produktów i dań oraz alergenów dostępny u intendenta. Przedszkole otrzymuje odpowiednio mniejsze porcje dla tej grupy wiekowej. Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.